About

 Καλωσήρθατε! Λέγομαι Φοίβη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημιούργησα αυτό το μπλογκ επειδή ενδιαφέρομαι για την Ιστορία, την αστυνομική λογοτεχνία και τη σχέση τους, η οποία έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς και κριτικούς λογοτεχνίας.

 Το ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα (historical crime novel ή historical mystery) εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1990 και μετά διάσημοι συγγραφείς (π.χ. James Ellroy, Walter Mosley, Philip Kerr) ασχολούνται με τις διάφορες μορφές του και τους συνδυασμούς του με άλλα υποείδη της αστυνομικής λογοτεχνίας (όπως το police procedural και το hard boiled), ενώ ακόμη περισσότεροι (π.χ. Henning Mankell, Arne Dahl, Jo Nesbø, Ian Rankin, Caryl Férey) εντάσσουν στην πλοκή των έργων τους θέματα σύγχρονης ιστορίας και συχνά συμβάλλουν στη δημιουργία μίας διαφορετικής από την καθιερωμένη εκδοχής των ιστορικών συμβάντων.

 Με την παρουσίαση αυτών των αστυνομικών μυθιστορημάτων θα ασχοληθούμε εδώ, δίνοντας βάρος στα ιστορικά θέματα και πρόσωπα στα οποία αναφέρονται.